Tulita turvallisesti - suunnittele esitys etukäteen niin siitä tulee näyttävä ilman taukoja soljuva ilotulitusnäytös. Tuotteet ovat hieman pienempiä kuin ammattilaisten F4 luokan ilotulitteet, mutta efektit ovat täysin samoja. Valikoimaa oman näytöksen toteuttamiseen on valtavasti. Harjoitus tekee mestarin.

1. Turvallisuus 

Käytä asianmukaisia suojavarusteita. Suojalasit, kuulosuojaimet, kypärä tai palamaton päähine ja otsalamppu. Vaatteet, jotka eivät pala (puuvillaa tai palonestoainetta sisältävää) sekä käsineet, joilla voi työskennellä. Tukevat jalkineet. Otsalamppu on tärkeä, se pitää kädet vapaina.

Älä työskentele ilman suojavarusteita. Ammattilaiset suojaavat aina itseään. Hyvin suojattuna voit jopa liikkua ammunta-alueella (omalla vastuullasi) ja sytyttää seuraava ilotulitteen ennen kuin edellinen on lopettanut. Ilman suojavarusteita, älä tee tätä!

2. Suunnittele ilotulituksesi etukäteen

Suunnittele missä ammut:

  • Tarvitset avoimen paikan, jossa on tarpeeksi tilaa ilotulitukselle. Tämä on sinun ampuma-alueesi, ja osa siitä on vaarallista aluetta esityksen aikana.
  • Mieti, mihin yleisö kannattaa sijoittaa. Huolehdi riittävästä suojaetäisyydestä Tähän paikkaan sijoitat myös musiikin! Useimmiten turvallinen ja paras katseluetäisyys on n. 30-40 päässä ammuntapaikasta.
  • Mieti miten aluetta valvotaan. Onko metsää tai aitaa, joka luonnostaan rajaa alueen? Voiko joku utelias hiipiä ampuma-alueelle tietämättäsi? Kannattaako ammunta-alue rajata varoitusnauhalla? Tarvitsetko apua joltakulta, joka vartioi ampuma-aluettasi? Nämä ovat kysymyksiä, jotka ammattilaiset aina asettavat, joten ota sinäkin huomioon nämä asiat etukäteen!
  • Suunnittele tulitteiden sijoittelu etukäteen:
  • Tee suunnitelma paperille. Kuvaa mihin sijoitat tulitteet. Merkitse missä järjestyksessä ne ammutaan? Merkitse myös yleisön paikka ja etäisyys yleisöön ja rakennuksiin.
  • Aseta pienemmät ilotulitteet, joilla on lyhyet turvaetäisyydet, lähemmäs yleisöä ja suuremmat taakse.
  • Älä aseta kaikkia ilotulitteita samaan paikkaan, vaan ryhmittele useaan ryhmään esityksen rakenteen, sytyttämisjärjestyksen ja turvaetäisyyksien mukaan. F” luokan turvaetäisyys on padoilla 15 ja F3 25 metriä. Nämä suojaetäisyydet ovat pienempiä kuin paras katselu etäisyys joten jo esteettisistä syistä kannattaa etäisyyden olla hieman pidempi. Voit hyvin odottaa seuraavan tulitteen sytyttämistä n. 8 metrin päässä edellisestä ilotulitteeesta kunhan sinulla on turvallinen tie pois sytytyksen jälkeen.
  • Samalla kun suunnittelut tulitteiden sijoittelun, suunnittele missä odotat ja miten voit alueella liikkua sytyttäen tulitteen toisensa jälkeen. Huomio viuhkapatojen vaativan sivusuunnassa hieman enemmmän tilaa. Odottaessasi asentona kannattaa olla ns. ”korkea polviasento”.
  • Piirrä suunnitelmaan eri tulitteiden ja tulitusryhmien sijainti ja niiden turvaetäisyydet, esim. ympyrällä oikeassa suhteessa. (Katso alla olevia kuvia)
  • Merkitse kuinka sinun tulee itse liikkua, jotta olet koko ajan tarpeeksi kaukana ammuttavista ilotulitteista.

3. Ampuma-alue ja vaaravyöhyke


Alue ilotulitteen ympärillä kutsutaan nimellä vaaravyöhyke.

  • Vaaravyöhykkeen säde on sama kuin turvaetäisyys. Löydät turvaetäisyyden ilotulitteen käyttöohjeesta.
  • Vaaravyöhykkeellä ei pidä olla, kun tulite ampuu. Jos ammut vain yhdestä paikasta, niin vaaravyöhykkeelle voi mennä vain sytyttämään tulite ja sen jälkeen pitää poistua odottamaan sen loppumista jonka jälkeen voit mennä vaaravyöhykkeelle uudestaan sytyttämään seuraavaa. Koska näytökseen ei haluta katkoja käytetään kahta tai useampaa ammunta-asemaa.

    Jos sinulla on monta ilotulitusryhmää niin vaaravyöhykkeen raja on “yksittäisten ilotulitteiden tai ryhmien vaaravyöhykkeiden ulkoraja”. Kuulostaa hankalalta, mutta kuva alla on selkeä. Alla olevan asetelman etu on että voit aina mennä juuri sytyttämäsi tulitteen vaaravyöhykkeen ulkopuolelle odottamaan ja siirtyä seuraavan tulitteen luo kun edellinen ilotulite edelleen ampuu efektejä. Tällä yksinkertaisella asettelulla saat pidettyä ilotulituksen käynnissä koko ajan ja ilman taukoja. Musiikki vain taustalle soimaan!




Jos on runsaasti tilaa, voit suunnitella suuremman ampuma-alueen.
Aina on voitava liikkumaan turvallisesti seuraavan ilotulitteen luo ja odottaa turvallisesti tämän sytyttämistä ennen kuin edellinen lopettaa tulituksen. Hyvä vinkki on sijoittaa pienempiä ilotulitteita (lyhyemmällä turvaetäisyydellä) lähemmäs yleisöä ja suurempia taaemmaksi. Suuressa finaalissa ammutaan mieluiten monta ilotulitetta samaan aikaan. Voit myös laittaa kaksi samanlaista ilotulitetta vain 1,5 metrin etäisyydelle toisistaan ja vain hieman asentoa vaihtamalla turvallisesti sytyttää ne peräjälkeen ja siten ne ampuvat efektin vain 2-3 sekunnin erolla toisiinsa.

4. Kuinka luot hyvän esityksen?

Valitse ensin musiikki, joka myötäilee esitystäsi. Kysy tulevalta yleisöltä millaisesta musiikista he pitävät. Ota heidät mukaan suunnitteluun.

  • Selvitä sitten kuinka pitkä eri ilotulitteiden toiminta-aika on, ja millaisia tulitteiden tehosteet ovat. Osta sellaisia tulitteita jotka mielestäsi sopivat (pituuden ja efektien suhteen) sen musiikin kanssa jota aiot käyttää. Näytös kannattaa suunnitella ensimmäisillä kerroilla 3-4 minuutin mittaiseksi ja kokemuksen kartuttua Showsta voi tehdä pidemmän ja monipuolisemman. Näytöksen pidempi kesto ei tee siitä välttämättä parempaa. Kuka haluaisi olla pitkissä juhlissa jos valittavana on hyvät juhlat!
  • Ideana on, että tulitusohjelma sopii musiikin (värin, tunnelman, rytmin) kanssa yhteen. Usein alku on rauhallisempaa ja esitys päättyy finaaliin, jossa monta isoa efektiä ammutaan samaan aikaan.
  • Jotta voit tehdä tämän, sinun pitäisi tuntea tulitteiden toiminta-ajat ja millaisia tehosteita tulitteet tuottavat. Sitten suunnittelet ampumajärjestyksen musiikin mukaan.
  • Ei ole syytä luottaa ilmoitettuihin toiminta-aikaan sokeasti; erityisesti pattereiden toiminta-ajat ovat vain suuntaa antavia. On hyvä olla pieni varasuunnitelma olemassa, jokin ilotulite jonka voi sytyttää, jos tapahtuu jotain ennalta suunnittelematonta kuten tulitteen toiminnan keskeytyminen. Olennaista on pitää ”Action” päällä.
  • Älä kaihda matalien tehosteiden käyttöä kuten suihkuja, roomalaisia kynttilöitä, komeettoja ampuvia sarjatulitteita tai bengal-tulia. Ilotulitusnäytöksen ei tarvitse koostua vain ilmapaukkeesta, vaan hyvässä esityksessä on aina sekä rauhallisia että kiivaampia kohtia. Matalat tulitteet sopivat hyvin alkuun tai paikoissa, joissa musiikki on rauhallisempaa. Lisäksi niillä on pitkä palamisaika, joka helpottaa sytyttäjän työtä.
  • Huomaa, että vihreä turvasytytyslanka palaa noin 4-8 sekuntia ennen kuin ilotulite syttyy. Sinun tulee siis sytyttää seuraava tulite n. 10 sekuntia ennen kuin edellinen on lopettanut. Ei yleensä haittaa, että taivaalla on kaksi erilaista efektiä yht aikaa. Ajoituksen oppiminen ei ole aivan helppoa, mutta ei myöskään rakettitiedettä. Oleellista on olla hätäilemättä ja seurata tuotteiden palamista. Olennaista on suunnitella ampumajärjestys ja ja toteuttaa suunnitelmaa, näin voit turvallisesti olla sytyttämässä seuraava kun edellinen on toiminnassa.
  • Hyvä esitys luodaan siis yhdistämällä musiikki, tehosteet ja erilaiset ilotulitteet, niin että kaikki alkaa ja loppuu suunnilleen samaan aikaan. Taivas on iso kangas, voit maalata helposti kolmeen kerrokseen, suihkut, miinat alimpana, sarjatulitteet ja komeetat ylempänä ja raketit kaikkein ylimpänä. Efektejä voi liikuttaa sivusuunnassa yleisöön nähden lisäten kiinnostavuutta ja vaihtelua. Muista, että kohti yleisöä tai yleisön yläpuolelle ilotulitteita ei saa suunnata.

5. Itse et tule näkemään esitystä samalla tavalla kuin katsojat!


Ilotulituksesi näyttää lähes suoraan alhaaltapäin katsottuna aivan erilaiselta kuin yleisölle et myöskään ehdi paljoa taivaalle katsella koska katseen tulee seurata tulitteiden toiminnan etenemistä: Tässä neuvo: Kutsu naapuri tai hyvä ystävä mukaan suunnittelemaan esitystä. Ensimmäisenä vuonna naapuri seuraa esitystä, mutta seuraavana vuonna hän hoitaa ampumisen. Näytös kestää ehkä 3 minuuttia, mutta hauskin osuus voikin olla suunnittelu ja uuden opettelu. Vuosi vuodelta tulette paremmaksi ja sinä ja ystäväsi ovat paikkakunnan ilotulitusmestareita. Parasta hyvässä esityksessä on kuitenkin kiitollinen, hurraava yleisö. 

6. Turvallisuusvinkkejä

  • Avaa samppanjapullo vasta näytöksen jälkeen. Ilotulitus tehdään selvin päin.
  • Merkitse ilotulitteiden paikat maastossa valoisaan aikaan. Aseta varoitusnauhat etukäteen, estämään ulkopuolisten pääsy ampuma-alueelle. Voit jopa asettaa ilotulitteet paikoilleen etukäteen. Suojaa niitä kosteudelta laittamalla alle jokin levy ja päälle pressu tai muu suoja. Valmistele etukäteen mahdollisimman paljon.
  • ÄLÄ KOSKAAN pidä mitään kehon osaa tai päätä ilotulitteen yläpuolella sytytyksen aikana.
  • Vastuullisen ilotulittajan tärkein tehtävä on varmistaa, että ILOTULITTEET EIVÄT MISSÄÄN NIMESSÄ VOI KAATUA. Tämä koskee varsinkin sarjatulitteita ja yhdistelmiä. Vaikka ne ovat valmistettu siten etteivät kaadu kun ovat tasaisella alustalla niin varmuuden vuoksi pitää ne aina tukea. Voit myös teipata monta sarjatulitetta yhteen vankaksi kokonaisuudeksi. Teipillä saa ilotulitteita kiinni monenlaisiin paaluihin tai rakennelmiin

Kuvat Uffe Cederqvist 2019